Saturday, November 29, 2008

Sy Penakut??

Nak dijadikan cerita, smlm...klas tutorial sy berakhir lambat skali..nak dkt maghrib br abeh..terkocoh2 lari blk smyg asar wpon sy bknlah termsk org2 yg bleh err...paham2 la ye anda2 sekalian...

Ms klas tutorial tu, kami2 ni revise blk la psl tuberculosis..primary ke, scndary ke or miliary..kbykan waktu dr tny sy mmg berangan oleh krn dah x sabar nak blk umah...penat dh spjg ari dr pkl 9 trima sgala mcm bnda msk kpala otak..tp tba2 dtg la satu soklan ni, doctor tny.."how can miliary tuberculosis spread from the lung to distant organs all at one time??" maka kami2 yg wpon separa berangan separa tumpu ni pon ckp la "BLOOD..." tp dr tny lg..."ok, by blood, but how?haa..jwb2"...(dr. xde la ckp cam2 eh..dr sy x pandai ckp mlayu..hehe)

Sy dlm kpala otak yg hampir layu pon ckp la kpd dr sdr..bermonolog sorg2.."erm..kalo dr lung, t.b. tu spread ke pulmonary vein pas2 dia pi kat heart then affect the heart yg kemudiannya menyalurkan blood ke organ2 laen melalui systemic circulation..jdlah miliary t.b.."(ckp sorg2 pon bhs kedah gak..hohoho)

Wpon sy tau jwpn tersebut...sy hanya mendiamkan dr..sbb sy nii penakut nak ckp kuat2..(hahaha..ni kalo dgn dr ja, kalo dgn kwn2 suara mcm guruh pon ada)doktor sy tny lg..."haa..camna dia spread?? sorg cpt angkat tgn..jwb2.."(dia ckp bhs inggeris sy translate bhs melayu naa)

Suma pon diam...xmao jwb...aizah, paksu n wani yg genius dh wat mcm2 andaian...sy pon ckp la kat aizah teori sy td..dia kata xtau laa..so sy pon x brani la nak habaq kat dr jwpn tu..sy diam jaa..n trus berangan nak blk umah mkn nasi..lapaq..dr plak, dah xda sapa jwb..dia pon tlg la jwb...jwpn dia...haaa..teori sy td tu laa...wooo.bangga2...hahahaha...

Kat cni, sy bkn la nak membangga diri yg teori sy btoi tu..tp nak dijadikan crita la..penakut x penakut sy nii..dh tau jwpn tp xmao habaq..i would rather stay quiet n wait for the answers from my doctor than stand up n tell him my answer..ye, sy ngaku..sy lack of self confidence..sy xpenah yakin dgn jwpn or stiap apa yg sy bt setiap ari..

Nak masak pon tkt x sdap, tp hantam jgk msk sbb tggjwb...hehe, nak jadi org pertama or awal dlm apa2 pon sy x brani sbb nnt org tgk kita..nak jadik org las pon sy tkt jgk..nak memegang apa2 jawatan apatah lg sy tkt...haa..tgk2, penakut kan sy nii..dh lama sy berperang dgn self confidence sy neh..bt mcm2 dh nak bg yakin, tp x jadi2 jgk..sy slalu rasa insecure sbb xda konfiden tu...ssh kan??

Sy xkesah la x konfiden tu, tp kdg2 bla org amanahkan sy apa2..sy lbeh ska menolak sbb tkt nak memegang amanah tu..mslhnya, kesian la kat org2 yg harapkan sy utk pgg amanah tu...mrk2 nii ingat sy bleh diharapkan tp sy lg ska kalo org x harapkan apa2 dari sy...sy habaq awai2..sy x brani...herm, camna la nak handle..sapa2 tlg jwb sat..penin dh pkiq sorg2...

Kesimpulannya...haa, ni mslh cket, sy x penah reti wat kesimpulan sjk zmn skolah rendah n menengah lg smpai la dh msk u ni pon, so xda la kesimpulan...hohoho...

2 comments:

mEduSa said...

kesimpulannya, rugi kau x jwb teori hebat ko ngn dr tuh! haha. aku xtau tu jwpn, tp kalo aku sana mst antam2 smp kena suruh diam. haha. tp ko tau jwpn, hantam jak. em, ko tny cmna handle? mari aku test power k. hehe. sumtimes kena ikut head yg logic, abaikan heart yg sentiasa gabra itu. sikit2, lama2 okla tu. kalo btl mau, paksa lah. kalo xjwb bsr2an pn, ko antam jak la yg kecil2an. yg pntg ada, xjg ko frust. seh pjg! saja jak nyibuk cni. ngehehe =)

mawaddah said...

wooo..ned dtg komen, bangga seh aku..hehe, thnx ned..sdikit sebyk galakan dr ko tuh menguatkan smgt aku utk trus yakin n maju ke hadapan..hahaha..kunun2nya la kan..trimas2...mmuahx...